Tuesday, December 21, 2010

Q018: Projects

Come back! Arggh! Lama betul bercuti dari blogging, huh! My broadband buat hal sampai tension rasa hidup. Dan sampai sekarang pun broadband still in error condition, hmmm...

So, sebab banyak masa yang sepatutnya habis depan PC tapi sebab internet error, maka masa masa tersebut mengarah ke Quilling, yeaaaaay! Hahahaa! ^_^ I just practice my quilling skill more and more. So, check it out friends;

Project 1:
Ivory & Red flower with Dark Brown swirl



Project 2:
Ivory & Purple flower with Green swirl




Semua big flower di combine-kan dengan fringe flower >.< hehee...

Untuk big flower dan fringe flower, saya gunakan quilling paper strips 80gsm dan untuk the swirl saya gunakan quilling paper strips 100gsm. Semua quilling paper strips width adalah 5mm ^_^

Project 3:
Red roses & Blue ribbons




Haiiiii, naik begkak kut tangan mem-folding enam roses tu, hahahaa... Actually dah sangat sangat lama belajar fold rose ni tapi entah lah kenapa lembab sangat, selalu tak jadi. Haa, ni hasil yang terbaik dari semua rose yang tak jadi, hehehee... But, look nice heh? Okei la tu untuk beginner macam saya, hehee...

Untuk roses, saya guna paper strips width 10mm dan untuk ribbon, saya guna paper strips width 5mm. Soo simple but i really love the colour combination! ^_^

Project 4:
The Ribbons Box








Just a very simple flower but i use three tone colours, so dia jadi cantik kan? Hehee, apalagi di tambah dengan pearl ^_^

And SWIRL again and again, hahahaa. Tu je kemahiran yang ada ^_~ but for this swirl i make it with 80gsm paper strips. Humm, lebih mudah buat swirl pakai 100gsm strips sebab dia lebih tebal dan lebih senang membentuk. Masa nak stick dia dekat box tu pun agak susah sebab 80gsm punya strips lebih nipis, jadi sangatlah kena berhalus supaya tak melimpah gam tu.

For this project, i use 3mm width paper strips. Letih membuat dengan kertas yang halus dan nipis, tapi memang the result akan nampak lebih halus, kemas dan cantik *^_^*

Last but not least;

This is not about Quilling, but about Stamping *^_______^*
Lately saya memang sedang falling in love dengan stamping art, huhuu. Namun, gadget² mereka adalah mahal, hohoo. Bercinta nak beli, kena diet ikat perut dulu barulah dapat beli sikit sikit, tsk! Tapi siryes, stamping art was fun!!!

Hikks, baru ada ink warna merah dan beberapa wording clear stamp. So tak banyak lagilah gambar. Ni adalah one of my stamping result. Cantik kan? Hehee...


































Dan ini pula adalah combination antara Quilling dan Stamping art menjadi bookmarks! >.< Syok sendiri tau, hahahaa!
Ehem, akhirnya saya memiliki eyelet puncher ^_^ Lihat lihat hasil mereka setelah memakai eyelet, lebih kemas kan?



Huh! Akhirnya berjaya meng-update blog dengan panjang lebar, hahaa, sorry dear friends.

^_^ gtg, jumpa lagi di next project! Hehee.

Happy crafting!

12 comments:

Philippa said...

Your work is really beautiful, Ummu!

Solehah Muhammad said...

thx philippa :)

kak adillah said...

Solehah,cantik dan kemas sgt semua keja.jd inspirasi utk akak :)

NĂ¡gela said...

I really enjoyed his works are delicate and very beautiful. I was surprised to see at your blog as quilling is part of the arts in their country. In mine, Brazil are making the first steps.
Happy New Year!
Nagela

Regina said...

Absolutely amazing work!! I also love the color combination!!!
Happy New Year!!
Regina

Kirsty Vittetoe said...

Lovely work! Hey, I have a giveaway here, please come join in the fun!
http://pixiedustpaperie.blogspot.com/2011/01/pixie-dust-paperie-january-kit-my-funky.html

Divya said...

It's really amazing work, i like color combination... keep it up! Divya :)

Solange Barreto. (Lange) said...

Trabalhos maravilhosos !!!

✿ n0ra ✿ said...

LOVE it! Very inspirational!!!

How did you make the curly vines? Akak sokmo fail tang tuh? Berapa weight kertas you pakai sis? Thanks ;)

✿ n0ra ✿ said...

Thanks Solehah on your input. Your crafts very neat + cantikkkk ;)

Azul Cielo Taller de ArtesanĂ­a said...

Maravillosos trabajos. Preciosos.

http://azulcielotallerdeartesania.blogspot.com/

chillin with Quillin said...

Love your quilling, it's really beautiful!!!
Paula