Monday, April 11, 2011

023: Two Tones Flower

Dah lama tak buat tutoriaaaal ^^* Dan kebetulan di FB ada yang menanyakan bagaimana cara nak buat bunga dua warna ini, soooo, jom belajar! Check it out girl! ^^*


Penggunaan sebarang warna yang kamu suka! Pening nak pilih warna? Soul Sisters Quillling Shop ada banyak warna untuk pilihan anda dengan 2 jenis kertas yang berbeza ketebalan *^^* Hehee..

Dalam gambar di atas, kertas warna Putih [SSQS code: 15w] ketebalannya adalah 100gsm, sementara kertas Maroon setebal 80gsm [SSQS code: 85r1].

Dan Slotted Tool untuk menggulung kertas seperti gambar di atas juga boleh di dapati di SSQS, joooom serbu!!! ^^


Gulungkan kertas mengikut size keinginan anda. Agar ukuran yang anda buat sama, gunakan Circle Sizer ok ^^* Eheeem, dan tentunya SSQS juga ada menjual Circle Sizer! Just check the link...


Ok, buat satu gulungan berwarna putih dan dua gulungan bewarna maroon dengan size yang sama.


Bentukkan gulungan berwarna putih seperti di atas.


Dan gulungan berwarna maroon seperti di atas. Untuk mendapatkan bentuk seperti di atas, ikut cara tangan saya membentuknya ^^*


Gabungkan ketiga bentuk tadi dan gamkan dengan rapi! ^^*

Ambil sekeping paper strip berwarna putih dan lekatkan di hujung bentuk tadi, dan balut bentuk tadi dengan paper strip tersebut sehingga menjadi seperti ini:


Seperti ini! ^^

Gamkan hujungnya supaya bentuk menjadi rapi. Buat sebanyak 5 biji daaaaaan rangkaikan menjadi sekuntum bunga yang cantik sepertiiiiiii ini:


Tadaaaaaaaaaaa!!!
Untuk bunga kecil di tengah tu, tutorial  yang hampir serupa boleh rujuk sini yaa ^^*

Cantik tak?

Selamat mencubaa!

9 comments:

MAMA MIRZA said...

cantik dan memberikan inspirasi... thanks sis...

chillin with Quillin said...

WOW really Beautiful flower, thanks for the instructions, I'll have to try it!
Paula

Cards by Cheryl said...

beautiful

Nágela said...

I really like this flower shape. Your tutorial is very well explained. Many people learn from it.

Katrin said...

очень красивый цветок! Спасибо!

ila said...

cantiknya,,,nak try jugak nanti. thanks berkongsi.

asma HazeLnut said...

ummu..bagusnye sebab bagi idea buat bunga..ur invention buat bunga yg awak panggil candy tu pun cantikkk..jadi inspiration suma org =)

Gayatri Gauda said...

Hey Sis!! Thanks for the instructions!! I have been searching for a tutorial for a very long time and found yours. I have tried to use the technique and have come up with my post: http://serenewaves.blogspot.in/2012/03/quilling-two-tone-flowers.html
The flower is definitely not as beautiful and perfect as yours but I still love them :)

Fatimah Hayat said...

salaam.
Mashaallah very beautiful flower. thanks for the tutorial.
just following you now. and also inviting you to visit my blog and if you like follow mine.
stay blessed....

www.craft360.blogspot.com