Wednesday, October 27, 2010

Q008: Nyuumy Flower ^_^

Happy ^____^

Dah lama nak buat MUNGER yang macam ni, tapi bingung, how to?! Alhamdulillah~ Akhirnya tadi jumpa secara tidak sengaja! Suka sangat. Comeeeeeei *^_^*

So, buat pertama kalinya dengan POYO saya akan buat tutorial di blog ini, macam mana nak buat bunga yang comel ni ^_^ Hehehee. Kongsi kongsi yang tak seberapa ni, semoga bermanfaat bagi para-para beginner macam saya ni ^_^ Hikkks.

Check it out darlas!

Okei, saya gunakan dua jenis kertas; satu: Pink paper strip dengan ukuran 3mm lebar dan 30mm panjang [A4 size]. Dua: Cream paper strip 3mm lebar dan 15mm panjang.



Kemudian, quill the cream paper strip tu ^_^



Boleh pilih ukuran mengikut selera masing masing ya ^_^ [upsss, bukan blog masakan ini, hehehehee]



Gamkan dengan cermat dan rapi hujung dari quilled strip tersebut ^_^ Ewaaah, Cik Solehah dah tak guna gam UHU, hahaa!


Kemudian, press secara lembut dan manja supaya ia menjadi bentuk lonjong tapi tak mengubah bentuk bulat bahagian dalam gulungan tersebut. Ingat; LEMBUT DAN MANJA yaa ^_^



Kemudiam tekan bahagian hujung kedua belah bucu seperti dalam gambar. Err, saya pening sebenarnya nak bg instruction utk ini. Buat lah seperti dalam gambar, kalau tak jadi, buat lagi. Dia akan jadi tear shape ^_^ Jangan putus asa! USAHA TANGGA KEJAYAAN! ^_^



Okei, kemudian, ambil the pink paper strip yang satu lagi tu, lekatkan hujungnya pada the cream tear shape tadi, kemudian balut sampai habis.



Dia akan jadi macam ini [gambar di bawah] dan lekatkan hujungnya. Guna gam sikit je, jangan mencontohi gambar di bawah ini okei? Hahaa [Cuak gillep masa gam tu nak menitis, mujur sempat di selamatkan, hahahaa!]



Taraaaaa! Inilah hasilnya. Nyummmy, nampak macam candy yang manis kan?! ^_^ Hehehee.



Awwwwm! Comel tak? Comel kan? SAYA sangat suka, sukaaaa sangat! *^_^*



Dan terakhir, rangkailah kelopak candy bunga tadi menjadi sekuntum bunga yang manis ^_^ Untuk flower bud, boleh lah nak taruk bead ke, pearl ke, atau boleh juga tight quilling shape ^_^ Ikut hati masing masing, hehehee ^_^



Owwwwwwwwh! Comelnyaa ^_^ Rasa macam nak buat brooch tudung tau *^_^*



Okeei, tamatlah sudah tutorial yang tak seberapa ni. Bagi yang nak mencuba boleh la cuba. Dah cuba jangan lupa share dengan saya yaa ^_^ Bagi yang nak tatap je, boleh la tatap, jangan sampai mimpi sudeeeh ^_^ Hehehee!

Daaa!

20 comments:

Miyyah said...

Oh! Solehah dear! Sangat inspiring ini tutorial! Got plenty of ideas of what to do already!!

Thank you so much for the wonderful tutorial.

As Ahmad said...

applied! heheh. thank you for sharing lov! :D

Cards by Cheryl said...

great picture tutorial and I love the flower...great job

Ummu Solehah Muhammad said...

Kak Miyyah: Yeke, time kasih kak miyyah :)

Cik As: Hehehee, most welkam! :)

Cheryl: Thx cheryl. sorry if u dont understand the instruction coz i wrote in malaysia language, hope the pictures help.

Anonymous said...

AmazinG :)

Anonymous said...

chumel sgt.. buatkn tk saya? :)

-ecah-

Custom Quilling said...

Great tutorial and flower, thank you for sharing!

Anonymous said...

That is the loveliest flower. I can't wait to try it.

Joy said...

lovely flower and good tutorial thanks to shared this :D

eL said...

Solehah, kak el dah try buat yang ni. Sangat cantik hasilnya. Thanks.

sheetal said...

You are an inspiration for me. What lovely designs and innovations. I generally browse blogs silently, but had your work is so beautiful that I had to say this. Thanks for the posts.

b3craft said...

mba ummu... keren banget nih tutorialnya... bisa dipraktekin nih mba... jadi pengen buat tulisan tutorial juga nih... mampir2 di blogku yang masih baru ya mba... kali aja nanti mba ummu mesen wedding card di aku... ehhehe...

this is my blog http://b3craft.blogspot.com/ ijin taro link nya yah mba... (berharap linkku juga dipasang...hehehhehe^^)
makasih mba ummu paper shreder juga ^^b

Nati said...

beautiful flower, thank you for sharing the tutorial!!
Nati

Maggie Beee said...

What a beautiful flower! Think I'll go off and have a practice!!

Aikido@MushroomCute@Mariea said...

Wahhhh, dah lama cari cara2 nak buat bunga ni. Thank yoy thank you Cik Solehah....rasa nak buat brooch tudung bebanyak laaaa..hehehe


www.123quilling.blogspot.com
saya budak baru belajar..hehhe

Anonymous said...

Boleh saya tahu kat mana nak dapatkan tools untuk quilling ye? Baru nak cuba, sangat berminat. :)

craftyanathirah said...

Salam cik solehah..saya liyana dr Terengganu, a quilling begginner. Terima kasih sgt utk tutorial ni...dh lama sy duk kaji2 cmne nk buat petals cmni...dh selalu sgt duk renung gmbar2 hasil craft cik asma dan en.zam..baru semalam ade kekuatan nk tnya en.zam kat fb page dia. Dia yg suggest sy visit blog cik solehah nie..sy dh buat dh petals ni (hasil dr renung2 lama2 gmbar2 hasil quilling cik asma & en.zam) but yet still nk confirm adakah cara sy tu betul. Alhamdulillah, bila tgk tutorial ni, baru puas hati...terima kasih sekali lg :)

salam perkenalan,

craftyanathirah.blogspot.com
facebook.com/blissfulkidsandcrafts

Nathalia Helena said...

I'm not sure if you are going to get this... well, I'm from Brazil and I would like to tell you how enchanted I am by your beautiful work! You've inspired me! Congratulations!

Nathalia Helena said...

I'm not sure if you are going to get this... well, I'm from Brazil and I would like to tell you how enchanted I am by your beautiful work! You've inspired me! Congratulations!

Anonymous said...

What a beautiful flower, I can't wait to try it and your tutorial makes it look easy for me.